Sara: korzystając z przekształceń funkcji, narysuj wykres f(x) =| -√-x +1| -2 a nastęonnie
określ wartości.
i teraz jak te przekształcenia jak to zrobic?
29 lis 21:52
Basia:
o rany!
1. rysujesz wykres √x
2. wykres √-x jest symetryczny do (1) względem osi OY
3. wykres -√-x jest symetryczny do (2) wzglądem osi OX
4. przesuwasz (3) o 1 jednostkę w górę i to jest -√-x+1
5. tam gdzie (4) poniżej osi OX symetrycznie wzglądem OX i to jest |-√-x+1|
6. przesuwasz (5) o 2jednostki w dół
29 lis 22:29
Sara: no ale jak narysowac √-x jak nie moze byc minusowa liczba chyba?
30 lis 11:36
Basia:
ależ nie -x≥0, czyli x≤0
√-0=√0=0
√-(-1)=√1=1
√-(-4)=√4=2
itd.
wykres √-x jest symetryczny do √x względem oso OY
30 lis 14:15
Basia: ależ nie
-x≥0 czyli x≤0
√-0=√0=0
√-(-1)=√1=1
√-(-4)=√4=2
itd.
wykres √-x jest symetryczny do wykresu √x względem oso OY
30 lis 14:18
Basia: nie mogę tu nic napisać
30 lis 14:21
Basia: o pojawiły sie moje wpisy musiała szwankowac komunikacja z serwerem, teraz rozumiesz?
30 lis 15:15
Sara: aaa dzięki bardzo
30 lis 18:52