równaniee
Bodzia: Rozwiąż równanie x3−12x2+x−12=0
22 mar 17:06
Godzio:
x2(x−12) + x−12 = 0
(x−12)(x2+1) = 0
x = 12
22 mar 17:07
Bodzia: CZEMU 12
22 mar 17:09
Godzio: x−12 =0
x = 12
22 mar 17:13
Bodzia: a x
2=
22 mar 17:15
Bodzia: a jeżeli x2= −1 to x ile?
22 mar 17:16
Tomek.Noah: popatrz x2+1 kiedy bedzie rownbe zero albo kiedy bedzie mniejsze od zera? ;> widzisz to ?
i dlaego mowi sie ze dla kazdego x2+1 > 0 bo np jak wezemisz za x zero to wynik bedzie x2+1
bedzoe 1
jak wezmiesz x<0 to podniesieone do kwadratu da ci dodatnie i jeszcze +1 no napewno jest liczba
dodatnia a juz nie wspomne o liczbach x>0 tez jest liczb dodatnia wyrazenie x2+1 wiec wiedzac
to dzielisz obustronnie przez x2+1
22 mar 17:18
Bodzia: aha dziękuję ślicznie
22 mar 17:28