działania na potęgach 5^5 5^5=? jak policzyć?
betsy: 55+55=?
chciałabym, aby ktoś powiedział mi jak liczy się takie rzeczy.
mam też przykład:
5100+5100+5100+5100+5100=?
czy to będzie w pierwszym 2*55?jeśli tak to czy można to jeszcze jakoś inaczej zapisać w
postaci potęgi?
z góry dziękuję za pomoc
22 mar 17:04
betsy: tam mialo byc wszedzie w drugim przykladzie 5 do potegi 100
22 mar 17:05
Adam: 55 + 55 = 2* 55 = 6250. Oczywiści należy pamiętać o kolejności działań. Najpierw potęgowanie
później mnożenie
22 mar 17:11
Adam: w drugim 5 * 5100
22 mar 17:13
betsy: w odpowiedziach jest ze w tym drugim ma byc 5101 i to rozumiem ale to 2*55 to nie moze byc
56 prawda?
27 mar 15:08
Tomek.Noah: am*an=am+n
zatem 5*5100=51 * 5100=5101
27 mar 15:12