Zadanie maturalne :(
Justyna: Dwie siostry kopiły działkę o kształcie trapezu prostokątnego o wymiarach podstaw 25 m i 40 m i
wysokości 60 m. Zamierzają ja podzielić płotem na dwie części równolegle do podstaw tego
trapezu. Wykaz, ze długość ploty wyrazi się wzorem 25 + 0,25 x gdzie x jest odległością ploty
od krótszej podstawy
PROSZĘ POMÓŻCIE NIE WIEM JAK TO ROZWIĄZAĆ:((
22 mar 17:04
tom:

| | y | | y+60 | |
z podobieństwa Δ |
| = |
| 40y=100+25y → y=100 |
| | 25 | | 40 | |
| | 100 | | 100+x | | 25 | |
analogicznie |
| = |
| → P= |
| (100+x) = 25 + 0,25x |
| | 25 | | P | | 100 | |
22 mar 17:36
Justyna: dziekuje

22 mar 19:27