eter: kolejne zadanie z mojego zbiorku:
dla jakich wartości paramteru m pierwiastki x1, x2, x3 równania x3-3x2-6x+m=0
spełniają warunki x2=x1*q, x3=x1*q2? Wyznacz te pierwiastki.
***
Sądzę że pomocne mogą być wzory Viete'a:
x3+px2+qx+r=0
{x1+x2+x3=-p
{x1*x2+x1*x3+x2*x3=q
{x1*x2*x3=-r
29 lis 20:50
Megi:
Dobrze sądzisz

bo tak właśnie liczyłam

tylko ten Twój bład

pomieszał mi w głowie
29 lis 21:01
Megi:
Zastanawiam sie tylko

już Cię kiedyś pytałam ,czy aby nie chodzi tu o pierwiastki
,które są kolejnymi wyrazami ciagu geom.

co jest napisane o tym q

no

bo to ważne

Skoro poprzednie były wyrazami ciagu arytm to może tu o geom. chodzi ?/ Jak sadzisz jak
to jest napisane w dyspozycji zad

napisz mi
29 lis 21:24
Megi: Szkoda,że CIe nie ma
29 lis 21:25
eter: o q nie jest nic napisane, sądzę, że nie ma to nic wspólnego z ciągiem geometrycznym. q z
zadania to poprostu to samo q z wielomianu o wzorze ogólnym x3+px2+qx+r=0 i z wzoru
viete'a x1*x2+x1*x3+x2*x3=q tak mi się wydaje, ponieważ kolejne z zadań jest analogiczne
tylko zamiast o "q" pytają o "r" a w następnym jeszcze o "p"
30 lis 17:22
Miki:
Tak sobie zapytałam , bo nie było to dla mnie jasne
jak oznaczono ogólnie to równanie

Myśle ,że tylko z wz. Viete
,a
30 lis 18:19