matematykaszkolna.pl
eter: kolejne zadanie z mojego zbiorku: dla jakich wartości paramteru m pierwiastki x1, x2, x3 równania x3-3x2-6x+m=0 spełniają warunki x2=x1*q, x3=x1*q2? Wyznacz te pierwiastki. *** Sądzę że pomocne mogą być wzory Viete'a: x3+px2+qx+r=0 {x1+x2+x3=-p {x1*x2+x1*x3+x2*x3=q {x1*x2*x3=-r
29 lis 20:50
Megi: Dobrze sądzisz bo tak właśnie liczyłam tylko ten Twój bład emotikonka pomieszał mi w głowie emotikonka
29 lis 21:01
Megi: Zastanawiam sie tylko emotikonka już Cię kiedyś pytałam ,czy aby nie chodzi tu o pierwiastki ,które są kolejnymi wyrazami ciagu geom.emotikonka co jest napisane o tym q no bo to ważne emotikonka Skoro poprzednie były wyrazami ciagu arytm to może tu o geom. chodzi ?/ Jak sadzisz jak to jest napisane w dyspozycji zad emotikonka napisz mi emotikonka
29 lis 21:24
Megi: Szkoda,że CIe nie ma emotikonka
29 lis 21:25
eter: o q nie jest nic napisane, sądzę, że nie ma to nic wspólnego z ciągiem geometrycznym. q z zadania to poprostu to samo q z wielomianu o wzorze ogólnym x3+px2+qx+r=0 i z wzoru viete'a x1*x2+x1*x3+x2*x3=q tak mi się wydaje, ponieważ kolejne z zadań jest analogiczne tylko zamiast o "q" pytają o "r" a w następnym jeszcze o "p"
30 lis 17:22
Miki: Tak sobie zapytałam , bo nie było to dla mnie jasne jak oznaczono ogólnie to równanie emotikonka Myśle ,że tylko z wz. Viete,a
30 lis 18:19