blondyneczka:

cz ktos mi powie czy dobrze zrobilam?
tresc zadania:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o polu 10 cm
2. oblicz objętość tego
walca?
Pb= 10cm
skoro Pb jest kwadratem wiec:
a =
√10
r(zaznaczylam czerwona linia )= 1/2a =
√5
H =
√10
V= πr
2H
V= π*(
√5)
2*
√10
V= 5
√10π
22 mar 17:03
Godzio: | | √10 | |
r = |
| ≠ √5 taka uwaga, podstaw teraz i bedzie dobrze |
| | 2 | |
22 mar 17:29
Godzio:
i sam się walnąłem

2πr =
√10
22 mar 17:30
blondyneczka: nie czaje co w tym moim zapisie jest zle? skoro Pb jest kwadratem to "r" jest polowa dlugosci
boku a wiec polową
√10 .....


? czyli wychodzi
√5 no chyba ze sie tak nie dzieli
pierwiastkow
prosze o odpowiedz THX
22 mar 17:33
b.:

po rozwinieciu jest kwadratem, wiec 10 to nie srednica podstawy, tylko jej obwod
22 mar 17:47
b.: oj, pomylilem sie, jeszcze raz:
√10 to nie srednica, tylko obwod, czyli
2πr = √10 (tak jak Godzio napisal)
22 mar 17:48
blondyneczka: 10 to jest pole pow. bocznej a w tym przypadku chodzi o kwadrat przeczytaj sobie uwaznie tresc
"po rozwinięciu jest kwadratem o polu 10 cm2. "
22 mar 17:49
22 mar 17:51
blondyneczka: odp. prosze
22 mar 17:59
blondyneczka: pomozcie bo juz mam metlik w glowie czy to dobrze jest wszystko? i co kaman z tym obwodem bo
juz zglupialam
22 mar 18:14
b.: wlasnie, po rozwinieciu!
tak jakbys rozwinela papierosa zeby otrzymac kwadratowa bibulke o polu 10cm2
Godzio dobrze napisal
22 mar 18:58