matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w
???:
wyznacz n z rownania 1+5+9+13+...+n=780
22 mar 17:00
Tomek.Noah:
aaa tam zrobie
22 mar 17:02
Tomek.Noah:
jest ciag arytmetyczny r=4 a
1
=1 a
n
=n S
n
=780
a
1
+a
n
S
n
=
n
2
n
2
+n
780=
2
n
2
+n−1560=0 Δ
n
=1+6240=6241
√
Δ
n
=79 n=39 ⋁ n=−40 dalej zrob sam
22 mar 17:12