blondyneczka: zadanie z prawdopodobienstwa
wybieramy 3 karty z talii 24 kart, skladajacej sie ze wszystkich figur oraz dziewiatek i
dziesiatek. Jakie jest prawdopodobienstwo ze:
a) wszystkie wylosowane karty to kiery?
b) wsrod tych kart jest jedna figura ?
c) wsrod tycha sa 2 asy?
22 mar 15:50
Gustlik: Liczysz wzorami kombinatorycznymi:
Ponieważ nie ma znaczenia kolejność losowania, są to kombinacje 3−elementowe z 24
Liczysz ze wzoru Newtona:
| | 24! | | 22*23*24 | |
|Ω| = C243 = |
| = |
| = 2024
|
| | 3!*21! | | 1*2*3 | |
| | 6! | | 4*5*6 | |
a) |A| = C63 = |
| = |
| = 20
|
| | 3!*3! | | 1*2*3 | |
| | |A| | | 20 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 2024 | | 506 | |
| | 8! | | 7*8 | |
b) |B| = C161*C82 = 16* |
| = 16* |
| = 16*28 = 448
|
| | 2!*6! | | 1*2 | |
| | |B| | | 448 | | 112 | | 56 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 2024 | | 506 | | 253 | |
| | 4! | | 3*4 | |
c) |C| = C42*C201 = |
| *20 = |
| *20 = 6*20 = 120
|
| | 2!*2! | | 1*2 | |
| | |C| | | 120 | | 30 | | 15 | |
P(C) = |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 2024 | | 506 | | 253 | |
24 mar 01:17