...
SYLWIA: Hej

Pomóżcie ! ; /
proszę

1) Wykres funkcji f przesuń o wektor v. Napisz wzór otrzymanej funkcji i odczytaj jej
własności.
a) f(x) = −8x², v=[3,0]
b) f(x) = 1,25x², v=[0,−2]
c)f(x) = ¾x², v=[1,−2]
2)Wykres funkcji f(x)=2x² przesuń o dany wektor. Zapisz wzór funkcji, której wykresem jest
otrzymana parabola oraz podaj zbiór wartości tej funkcji.
a)[0,−2]
b)[4,0]
c)[−3,2]
d)[pierwiastek z 2,−1]
3)Wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=−3x² przesuń o dany wektor.Zapisz wzór funkcji,
której wykresem jest parabola otrzymana w wyniku przesunięcia wektora. Podaj przedziały
monotoniczności tej funkcji.
a)[0,1]
b)[−2,0]
c)[1,−2]
d)[−2,pierwiastek z 2]
BYŁABYM BARDZO WDZIĘCZNA ZA POMOC!
BŁAGAM ; (
22 mar 15:46
SYLWIA:
22 mar 16:40
R.W.16l: do 1.
y=f(x)
T
u=[p;q]
y−q=f(x−p)
y=f(x−p)+q
np.
y=3x+2
T
u=[1;2]
y−2=3(x−1)
y=3x−3+2
y=3x−1
ZW to wszystkie wartości y możliwe dla danej funkcji
np.
y=x
2−1
ZW
y=<−1;+
∞)
Monotoniczność to właściwie zakładanie
Zał. są wspólne, np.
x
1<x
2 ⋀ x∊ℛ
(z tego jest warto wiedzieć, źe x
1−x
2<0)
Ustalamy dziedzinę
D
f: x∊R/2
teraz teza
f(x
1)−f(x
2) ? 0
(? − jaka względem zera?)
Mamy dwa przedziały − (−
∞;2)∪(2;+
∞)
W rozwiązaniu tak przekształcasz te wzory funkcji, aby dojść do najprostszej postaci
na koniec SAMA ustalasz (patrząc na założenia) czy wynik jest dodatni, ujemny czy równy zeru
(rozpatrując te x
1 i x
2 względem tych dwóch przedziałów)
jasne?
22 mar 17:00
SYLWIA: tak ; )
a jakie będą zbiory wartości w zadaniu 1 we wszystkich podpunktach.?
Bo to mi nie wychodzi. . ; /
22 mar 17:05
R.W.16l: tam jest x
z, czy x
2?
22 mar 17:06
R.W.16l: najprościej będzie x
2 robić... mnożenie robi, ze jest szersze, lub węższe, ale nie zmienia
zbioru wartości, ale "−" robi ZW przeciwny niż ten x
2
np. x
2 ma ZW=<0;+
∞)
a −x
2 ma ZW=(−
∞;0>
zmieniając sam x (czyli w wektorze − p) to też nie zmienia ZW

Czyli jedyne co zmienia ZW to
"−" i przekształcenie o wektor z q≠0

czyli w 1. będzie to ZW=(−
∞;0>
w 2. będzie to ZW=(−
∞;2> bo −2 idzie w +2 (na drugiej stronie

)
w 3. (−
∞;2>
22 mar 17:13
R.W.16l: SORRY w 2. będzie <2;+
∞)
w 3. będzie <2;+
∞)
bo minusa nie ma i to mnie zmyliło..
22 mar 17:14
SYLWIA: ok ; )
a jak będzie z monotonicznością.?
1. f.rosnące (−∞,3>
f.malejąca <3,−∞)
2.f.malejąca<−2,∞)
f.rosnąca (∞,−2>
3. f.malejące <−2,∞)
f.rosnąca (∞,−2>
tak ma byc.?
; /
22 mar 17:22
SYLWIA:
22 mar 17:31
SYLWIA: ? ; (
22 mar 17:45
Dziaku: Niewiem czy o to chodzi ale pomoge jak umiem

1.)
wzor to y= (x−a) + b
czyli np
a) f(x) = −8x², v=[3,0] −−−> y= (
−8− 3)
+ 0 ( Tylko niewiem czy minus bedzie
poza nawiasem czy tez w nawiasie) Wlasnosc moze byc taka ze jest ona parabola gdyz jest
potega, niestety wiecej wlasnosci nie umiem podac.
Jesli ktos przyzna mi racje moge zrobic pozostale 2 przyklady

Jesli wgl o to chodzi co ja tu
napisalem
22 mar 18:00
Dziaku: y= (−8− 3)2* + 0
22 mar 18:01