nyuj
ewelinka: w trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej a przekątna trapezu
dzieli kat przy dluzszej podstawie na połowy. oblicz dlugosc bokow trapezu wiedzac ze jego
pole jest rowne 3√3
22 mar 15:34
krokus:

oznaczamy: IABI= 2a ICDI= a
I<BDCI= α
to trójkąt BCD jest równoramienny , zatem ramię IBCI= ICDI= a
| | 3 | |
z ΔAED z tw. Pitagorasa: h2= a2−(a2)2 = |
| a2
|
| | 4 | |
| | 2a+a | | 3a | | a√3 | | 3a2√3 | |
P= |
| *h= |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
to a
2=4 => a=2
zatem trapez ma boki długości :
IABI= 4 ICDI=iBCI=IADI=2
23 mar 02:18
ewelinka: dzieki
23 mar 17:54