stereometrai, zad tekstowe, poprawiona treść
aga: POPRAWIONENa morzu widać z żaglówki światło latarni morskiej pod katem o mierze 30 stopni do
poziomu morza. Po przepłynięciu 40 m w kierunku latarni światło widać juz pod katem 45 stopni.
Oblicz wysokosc latarni morskiej a wynik podaj z dokladnoscia do 0,1 m.
Prosze o pomoc, o rysunek i wytlumaczenie jak sie da zebym mogla pojac o co w tym chodzi bo
niestety nie moge sobie tego nawet graficznie wyobrazic? dziekuje z gory za pomoc
22 mar 15:17
krys:

tg 30
0 = x/y tg 45
0 = x/y−40
√3/3 = x/y 1 = x/y−40
3x =
√3y x= y−40
...
√3≈1,73
y= 63,46
x=23,46
22 mar 18:24
krys: x − latarnia
y − odległość statku od latarni
3x=√3y i x=y−40 ⇒ 3(y−40) = √3y ⇒ 3y − 120 = √3y ⇒ 3y−√3y = 120
y = 120/(3−√3) ⇒ y= 120/(3−√3)* (3+√3)/(3+√3) ⇒ y= (360 + 120√3) / (9−3)
y=60+20√3 ⇒ y= 60 + 20* 1,73 ⇒ y= 60 + 34,6 ⇒ y= 94,6 m
x = y − 40 ⇒ x= 54,6 m
sorry , ostatnio się musiałem pomylić .... pozdro
23 mar 12:38