Asica: Ślicznie prosze o pomoc w jednym zadanku

: Jubiler ma dwa kawałki stopu złota. W
jednym jest 48g złota i 2 g miedzi, w drugim 36g złota i 60g miedzi. Ile trzeba wziąść z
każdego kawałka stopu, aby otrzymać 30g stopu złota próby 0,750 ?
29 lis 18:26
Lucy: Asica, czy poprawnie przepisałas treśc?, bo rozwiazałam, ale masa w gramach wychodzi w
ułamku zwykłym
30 lis 16:28
Lucy: x-ilośc w gramach I stopu
y-ilośc w gramach II stopu.
I równanie: x+y=30 / dotyczy ilości stopu, czyli miedź+złoto/
II równanie:
48 36 75
----- x + ----- y=------- . 30 /.200 / dotyczy ilości złota w stopie, czyli
próbę złota/
50 96 100
Mnożac II równanie przez 200 otrzymasz układ równań do rozwiazania
192x+75y=4500
x+y=30/.(-192)
30 lis 16:36
Lucy: 192x+75y=4500
-192x-192y=-5760
-------------------------- /po odjęciu stronami, otrzymasz/
-117y=-1260/: (-117)
10
y= 10 ----
13
10 3
x=30- 10 --- =19---
13 13
30 lis 16:40
Lucy: Sorki ale na poczatku w II równaniu sa ułamki, bo nie zauważyłam, ze wers mi
przeskoczył
30 lis 16:42
Lucy: Odpowiedź napisz sobie sama!
30 lis 16:43
%3Cpre%3E%3Cb%3EAsica%20%3A%3C%2Fb%3E%20Lucy%20dzi%C4%99ki%20wielkie%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F2%2Fcmok.gif%22%3E%20zadanie%20jest%20przepisane%20dobrze%20chyba%20%C5%BCe%20matematyczka%20si%C4%99%20pomyli%C5%82a%0A%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%3E%20%0A%3C%2Fpre%3E
30 lis 16:45
Asica : To coś u góry to mało być : Lucy dzięki wielkie

a odpowiedź sobie jakoś skombinuje
30 lis 16:46
Lucy: nie ma sprawy! Trzymaj sie
30 lis 16:48
Lucy: Tam gdzie masz dwa równania z dwiema niewiadomymi /x i y/, to ma byś z boku klamra-układ
równań
30 lis 16:50
Asica : Aaaaa to układ rónań miał być

Już wiem gdzie robiłam błędy, sirota ze mnie

jeszcze
raz thx
30 lis 16:55