Błagam.!!!:)
ziutusia: Oblicz:
a) 2
7*
124*2
−5 =
c) 5
√2−1: 5
√2+1 =
d) 9
√7+1 : 81
12 =
Jak by ktoś mógł by mi pomóc i sprawidzić. Zrobiłąm niektóre i wyszło mi tak:
d) nie wiem jak .

e)1
f) niestety nie potrafie.
22 mar 14:49
22 mar 20:02
Jack: a) ok
b) ok
c) ok
d) zamień 81 na 9
2
e) ok
| | 1 | |
f) zamień 3√3 na 3 |
| [3 do potęgi jedna trzecia], analogicznie mianownik. |
| | 3 | |
22 mar 20:07
stanislaw:
d) 9√7 + 1 : (92)12 =
9√7 + 1 : 91 =
9√7 + 1−1 = 9√7
22 mar 20:16
ziutusia: dzięki
22 mar 20:18
ziutusia: a ten przykład f można by jeszcze rozpisać.?
bo nie kumam..
22 mar 20:18
Jack: | | | |
f) |
| = ...... dzielenie potęg o tych samych podstawach, czyli |
| | | |
odejmowanie wykładników.
[tam są potęgi wszędzie]
22 mar 20:24
Beatka: dzięki
22 mar 20:32
ziutusia: dziękuje

juz sobie poradzę
22 mar 20:35