Zadanko z informatora
Adam: Wiedząc, że dla pewnego ciągu geometrycznego(an) o wyrazach dodatnich prawdziwa jest równość
S14 = 5 * S7 , oblicz iloraz tego ciągu. Symbol Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów
ciągu (an) Proszę o pomoc.
22 mar 00:03
Bogdan:
| | q14 − 1 | | q7 − 1 | |
a1* |
| = 5a1* |
| , założenie: q ≠ 1 |
| | q − 1 | | q − 1 | |
q
14 − 1 = 5(q
7 − 1) ⇒ (q
7 − 1)(q
7 + 1) − 5(q
7 − 1) = 0
(q
7 − 1)(q
7 + 1 − 5) = 0 ⇒ ....
22 mar 00:40
Adam: Dzięki za pomoc panie Bogdanie. Lecz mógłby ktoś pomóc rozwiązać to do końca. Nie radzę sobie w
zrozumieniu tego zadania.
22 mar 16:20
Adam: Może, ktoś jeszcze coś podpowie
23 mar 05:28