ciagi arytmetyczne
Sara: Pomocy



!

Wykaz, ze dlugosci bokow trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny wtedy i
tylko wtedy, gdy trojkat ten jest podobny do trojkata o bokach 3, 4, 5.
Bardzo prosze o jak najszybsza pomoc.

!
21 mar 22:29
paziówna: ja sprobuje
21 mar 22:41
Sara: Prosze o pomoc Kochani
21 mar 23:14
paziówna: mi nie idzie:(
21 mar 23:17
Anna: pomogę
21 mar 23:18
paziówna: tzn moge "<="
3t, 4t, 5t t∊ℕ ciag arytm(boki trojkata)
prawda
21 mar 23:20
Jack: a ponad to zachowujemy prostokątność bo
(3t)
2+(4t)
2=(5t)
2
25t
2=25t
2
L=P
21 mar 23:22
Anna:

k − skala podobieństwa trójkątów
Czyli: a = 3k, b = 4k, c = 5k
Należy wykazać, że ciąg: (a, b, c) = (3k, 4k, 5k) jest arytmetyczny.
Wystarczy sprawdzić własność ciągu:
L = 4k
L = P c.n.d.
21 mar 23:23
Jack: "ponadto"
21 mar 23:23
Sara: Tyle to ja tez zrobilam

tylko czy to Wszystko
21 mar 23:25
Sara: Dzieki
21 mar 23:42
paziówna: to nie wszystko. trzeba udowodnic w druga strone. tzn majac trojkat o bokach tworzacych ciag
arytmetyczny to ten trojkat jest podobny do tr o bokcach 3,4,5
21 mar 23:59
b.: zalozmy ze mamy trojkat o bokach dlugosci a−r, a, a+r (czyli tworzacych ciag arytmetyczny),
ktory to trojkat jest prostokatny
wtedy z tw. Pitagorasa (przeciwprostokatna jest najdluzszy bok, czyli a+r):
(a−r)2 + a2 = (a+r)2
i stad
a2 = 4ar
poniewaz a≠0, wiec
a = 4r
zatem dlugosci bokow to 4r−r=3r, 4r, 4r+r=5r, wiec jest to trojkat podobny do trojkata ...
3,4,5
22 mar 10:18