eter: Liczba 2 jest pierwiastkiem równania x
3+(p+1)x
2+(8p-5)x+10=0 Wyznacz wartość parametru
p wiedząc że dany pierwiastek jest średnią arytmetyczną pozostałych.
***
Tak jak zazwyczaj mam pomysł na zadanie, ale jest dość skomplikowany i coś ostatecznie
nie do końca mi pasuje... czekam na wasze propozycje
29 lis 16:28
eter: inteligenci moi, pomóżcie, proszę
29 lis 18:50
Megi:
Hej

Enter

siedzę i liczę i za kazdym razem wychodzi mi na to ,że p = -3/5
A jak Tobie
29 lis 19:49
eter: p ma się równać 1:(... a jakim sposobem to robiłaś? mi wyszedł jeszcze dziwniejszy wynik,
tak czy inaczej błędny
dziękuję że się odezwałaś i chciałaś pomóc...
29 lis 20:42
eter: aha, ale wiesz co sie okazało? że przepisałam niechcący źle treść zadania, więc może
Twoja metoda jest poprawna. Miło być: x
3-(4p+2)x
2+(8p-5)x+10=0. spróbujesz jeszcze
raz? proszę
29 lis 20:44
Megi: NOooo a tyle się naliczyłam

może być później troszke
29 lis 20:45
eter: oczywiście że może, dziękuję z góry, i przepraszam, mam dość dużo zadań w zbiorze a w
weekendy staram się ich jak najwięcej zrobić
29 lis 20:51
Megi:
W sek. obliczone( wrrrrrrrr)

tak to jest jak źle zad. podajecie
więc tak x
1 = 2 x
2 +x
3 = 4 wiesz bo juz pomnożyłam przez 2 tę średnią

pierwsza cz. wzoru Viete
'a
x
1 +x
2 +x
3 = -b/a czyli 2 +4 = 4p +2
więc 4p = 4 p = 1
29 lis 20:58
;]: fajnee
30 lis 12:45