| π | ||
Proszę o pomoc Znajdź najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania cos | razy sin 4x – | |
| 3 |
| π | √3 | |||
sin | razy cos 4x = | |||
| 3 | 2 |
| π | π | √3 | ||||
− (sin | cos4x − cos | sin4x) = | ||||
| 3 | 3 | 2 |
| π | −√3 | |||
sin( | − 4x) = | |||
| 3 | 2 |
| π | 4 | |||
sin( | − 4x) = sin( | π) | ||
| 3 | 3 |
| π | 4 | ||
− 4x = | π | ||
| 3 | 3 |
| −π | ||
x = | ||
| 4 |
| π | √3 | |||
sin(4x− | )= | |||
| 3 | 2 |
| √3 | π | |||
sinus przyjmuję wartość | dla | + − jego wielokrotności | ||
| 2 | 3 |
| π | π | |||
4x− | = | |||
| 3 | 3 |
| 2π | ||
4x= | ||
| 3 |
| π | ||
x= | ||
| 6 |
| √3 | ||
sin( 4x −π3)= | = sinπ3
| |
| 2 |