Maturalne zadanie
Sebastian: Mam problem z tym samym zadaniem co kolezanka nizej, czy wie ktos moze jak to zrobic

?
W trójkącie prostokątnym ABC dane sa długości boków przyprostokątnej |AB| = 2 i
przeciwprostokątnej |AC| = 3. Oblicz wartość wyrażenia | sin2α−cos2α|, gdzie α =|<BAC|
Z gory dziekuje za pomoc
21 mar 21:50
Sebastian: mała poprawka
Oblicz wartość wyrażenia | sin2α−cos2α|, gdzie α =|<BAC|
21 mar 21:51
Edek: z tw.pitagorasa obliczmy trzeci bok
b
2=9−4
b=
√5
dalej sobie poradzisz
21 mar 21:59
Sebastian: skad to b2=9−4 b=√5
21 mar 22:02
Sebastian: juz wiem, dzieki
21 mar 22:02
Sebastian: a jak bedzie z tym odejmowaniem sinusa od cosinusa?
21 mar 22:07
21 mar 22:10
Sebastian: NO TAK
ALE TEGO nie da sie odjac
21 mar 22:11
Sebastian: nie mozna odjac... √5 − 2
wiec jak to obliczyc
napisz jak mozesz
21 mar 22:12
Sebastian: tam jest do kwadratu.. nie spojrzalam... dzieki

21 mar 22:12
Edek: czemu?
| | √5 | | 2 | | 5 | | 4 | | 1 | |
| sin2α − cos2α | = | ( |
| )2 − ( |
| )2 | = | |
| − |
| | = | |
| | = |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
21 mar 22:13
Sebastian: WIEM JUZ MAM

DZIEKI
21 mar 22:14