oblicz obwód trojkata
marta92:

oblicz obwód trójkąta ABC, jeśli kąt ACB jest kątem prostym, AC=4 cm oraz DB=6 cm
21 mar 21:21
Seti: Zadanie nie ma rozwiązania. Będzie je miało przy kącie prostym w C
1 maj 09:53
Vampir:

4
2+z
2=(x+6)
2
x
2+y
2=4
2
6
2+y
2=z
2
1 maj 10:36
Basia:
Seti
kat ACB to właśnie kąt przy wierzchołku C
1 maj 10:56
Vampir: "jeśli kąt ACB jest kątem prostym"
Wszystko się zgadza!
1 maj 11:01
plis: Moze ktos rozwiazac te zadanie dla kata prosteko ACB?
23 paź 11:18
StanMarsh: Nie wiem czy wiecie..jest taki wzór:
6x=h
2
a dalej jak z płatka:
x
2+h
2=16 ale h
2=6x czyli x
2 + 6x −16 = 0
przepiękne równanie kwadratowe

Jako, że to długość kawałka boku to odrzucamy wynik ujemny i
otrzymujemy, że x=2, a co za tym idzie h=sqrt(12).
Z pitagorasa liczymy 3 bok który jest równy 4sqrt(3)
Tadam!
Pozdrawiam
1 gru 19:38
Bałgi: czy wynikiem tego zadania bedzie obwód równy 12 + 4
√3 ? moze ktos sprawdzic i potwierdzic ?
bylbym wdzieczny
24 kwi 21:43
agat: to jest dobra odpowiedź!
22 maj 14:12