Sprawdzenie stożka.
humanista:

Cześć wszystkim, mam problem a mianowicie mam do obliczenia pole i objętość stożka. Pole jest
ok ale objetość za nic nie wychodzi, chyba coś z nią źle kombinuje ale nie mam pojęcia co,
wiec mogłby ktoś powiedzieć co jest grane, co jest nie tak? byłbym ogromnie wdzięczny

a tu moje obliczenia:
9h= sin60
9h =
√32
18 = h
√3
h= 6
√3
r9= cos60
r9 =
12
r= 4,5
P
c=π*20,25+π40,5
P
c=60,75π
V=
13π* 4,5
2*6
√3
V=20,25*π*2
√3π
V=40,5
√3π
no i objętość już jest źle ale nie mam pojęcia co robie nie tak

niby powinno wyjść
243√38
nie wiem czy coś zapomniałem zrobić czy źle jakieś działania wykonuje
21 mar 20:18
FusioN!: Na moje oko obliczyłeś dobrze. Skąd to zadanie masz?
21 mar 20:24
21 mar 20:28
FusioN!: Błąd masz w 1 równaniu.
sinus dowolnego kąta ostrego to stosunek przyprostokątnej leżącej na przeciw kąta α to
przeciwprostokątnej, więc:
h9 = sin 60
21 mar 20:31
humanista: Dzięki za pomoc
21 mar 20:45