ciagi
xter: Witam ,mam problem z 3ma zadaniami:
1. W pewnym ciagu an sume n poczatkowych rywazor ciagu mozna obliczac ze wzoru Sn=pn2+qn ,
wykaz ze ciag jest arytmetyczny.
2.W pewnym ciagu arytmetycznym S101 = 0, znajdz a51.
3. Pierwszy wyraz ciagu bn jest dwukrotnie wiekszy od pierwszego wyrazu ciagu an. Roznica
ciagu bn jest dwukronie mniejsza od roznicy ciagu an, drugie wyrazu obu ciagow sa sobie
rowne. Ktory wyraz ciagu bn jest dwukrotnie wiekszy od pierwszego wyrazu tego ciagu.
21 mar 20:18
xter: w 2gim oczywiscie S101 , i a51.
21 mar 20:34
xter: .
21 mar 20:56
xter: 2gie rozwiazane.
21 mar 21:00
xter: 3 tez
21 mar 21:07
paziówna: 1. Sn+1 − Sn = an+1
Sn − Sn−1 = an
an+1 − an = Sn+1 − Sn − Sn + Sn−1 = p(n+1)2 + q(n+1) − 2(pn2 + qn) + p(n−1)2 +
q(n−1) = p(n2 + 2n + 1) + qn + q − 2pn2 − qn + p(n2 − 2n + 1) + qn − q = pn2 + 2pn + p +
qn + q − 2pn2 − 2qn + pn2 − 2pn + p + qn − q = 2p
cnd
21 mar 21:09
xter: Dzieki!
21 mar 21:14