Jak rozpisać funkcje 4α ?
Johny: Mam zadanko. Dla jakich wartości parametru α, wielomian W(x) = x
3 − (2sin4α)x
2 + 3x − sin4α −
5 jest podzielny przez dwumian (x−2). Dochodzę potem do równania 7sin4α −19 = 0 . Czy może mi
ktoś pomóc to rozpisać i wytłumaczyć jak to się rozpisuje? Z góry dziękuję za pomoc
21 mar 19:53
paziówna: W(2) = 2
3 − (2sin4α)*2
2 + 3*2 − sin4α − 5 = 0
8 − 8sin4α + 6 − sin4α − 5 = 0
−9sin4α + 9 = 0
9sin4α = 9
sin4α = 1
wtedy
21 mar 20:01
Johny: ok, rozumiem jak dość do sin4α , ale skąd to przekształcenie ? pod jaki wzór się to wrzuca ?
21 mar 20:17
paziówna: które przekształcenie? gdy "zdejmuję" sinus z kąta?
21 mar 20:25
Johny: tak
21 mar 20:44
paziówna: zastanawiam się, dla jakich kątów funkcja sinus przyjmuje wartość 1. wyobrażając sobie
| | π | |
wykres(  ) widzisz, że np. dla argumentu |
| . wiedząc też, że funkcja sinus jest |
| | 2 | |
okresowa(jej okres wynosi 2π) dorzucam 2kπ. (k∊ℤ)

nie ma na to wzoru, to z wykresu odczytujesz
21 mar 20:53
Johny: dzięki wielkie
21 mar 20:55