ratunku, geometria analityczna
seba: Oblicz współrzędne punktu P' symetrycznego do punktu P=(5,2) względem prostej k o równaniu
paziówna: szukasz prostej l takiej że k⊥l i P∊l:
k⊥l: y = −2x + c c∊ℛ
P∊l: 2 = (−2)*5 + c ⇒ c = 12
l: y = −2x + 12
pkt P' będzie leżał na tej prostej, więc P'(p, −2p + 12)
pkt przecięcia prostych k i l, ozn. S:
{y = −2x + 12
x = 4
y = 4 S(4,4)
|SP'| = |SP|
√(p − 4)2 + (−2p + 12 − 4)2 =
√(5 − 4)2 + (2 − 4)2
(p − 4)
2 + (−2)
2*(p − 4)
2 = 1
2 + (−2)
2
5(p − 4)
2 = 5
(p − 4)
2 = 1
p − 4 = 1 ∨ p − 4 = −1
p = 5 ∨ p = 3
P'(5, 2) = P odrzucasz to rozwiązanie

P'(3, 6)