anonim: Punkty A=(-5,2) B=(-2,7) C=(-2,0) są wierzchołkami trójkąta . Napisz równanie prostej
zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A,B,C
29 lis 12:38
Megi:
Z którego wierzchołka

napisz poprawnie pytanie z zad.
29 lis 12:43
anonim: podpunkty :
a) z wierzchołka A
b) z wierzchołka B
c) z wierzchołka C
teraz będzie już chyba zrozumiałe
29 lis 13:15
Megi:
Ok

wiec napiszę Ci jak napisać równanie wysokości popr. z np. wierzchołka A
pozostałe juz podobnie ok?
trzeba napisać równanie prostej BC
bo do niej prowadzona jest wys. z wierzch A
jak maszrówn pr. BC torówn pr. w której zawiera się wysok. z A
to prosta prostopadła do pr.BC i przechodząca przez A i tyle

zauważ,że pr. BC: ma równanie x = -2 bo wspórzędne B i C są
takie same x = -2 (zaznacz te punkty w układzie wspólrzednych
będziesz to widzieć gołym okiekm
wniosek ,że wysokość z punktu A ma równanie y = 2 bo jest to prosta
prostopadła do BC i przechodzi przez A (zgadza się

b) z wierzchołka B już nieco inaczej
piszemy równanie pr. AC; y = ax +b wstawiamy współrzedne
punktów A i C iotrzymamy układ równań z a i b
czyli;
pr.AC; -5a +b = 2
-2a +b = 0 po rozwiazaniu otrzymasz
a = - 2/3 b= - 4/3
czyli pr. AC; y = -2/3*x - 4/3
równanie wysok. to prosta prostp. do pr. AC i przechodząca przez B
czyli zależność miedzy współczynnikami kierunkowymi jest
taka,że a*a
1 = - 1 czyli a
1 = 3/2
więc równanie tej wysokości jest
y - 7 = 3/2(x-(-2) bo B( -2, 7)
więc
y-7 = 3/2*x + 3 czyli
y = 3/2*x +10 --- to już równ. wys z punktu B
w c) podobnie jak w b) ok

dasz radę

myślę ,że sie nie pomyliłam w rachunkach

sprawdzaj
29 lis 14:07
anonim: wielkie dzięki
29 lis 14:18
aga: dany jest wielomian W. Oblicz W(-1), W(0), W(1),gdy W(x)=3x5-6x4-2x3+6x2+2x-1
+
29 lis 17:46
Megi: Poprostu za x wstaw do wielomianu i oblicz ile Ciwyjdzie

np
W(-1) = 3*(-1)
5 -6*(-1)
4 -2*(-1)
3 +6*(-1)
2 +2*(-1) -1= oblicz
pamietając ,że - 1 do potęgi parzystej = +1
a do nieparzystej = -1 i tyle poradzisz sobie



29 lis 17:50