Megi:
Podam Ci sposób np
b) założ. x+2≠0 x≠ -2 bo mianowniki ≠ 0
- 1 (- 2x +3)(x+2) zmiana znaków bo przenieśliśmy OK

-------- + ---------------- > 0 wspólny mian ( x+2)
x+2 x+2
-1 -2x
2 -4x +3x + 6 -2x
2 - x +5
------------------------ > 0 czyli ------------------- >o
x + 2 x+2
badamy znak iloczynu bo to równowazne
(x+2)( 2x
2 +x -5) <0 zmiana zwrotu i znaków
,bo podzielilismy nier. przez (-1)
-1 +
√21
liczymy Δ= 21
√Δ=
√21 x
1 = ------------- ≈ 0,89 bo wiemy gdzie
-1 -
√21 4 na osiOX
x
2= -------------- ≈ -1,4
4
teraz umieszczamy na osi te miejsca razem z x = -2
rysujemy taka niby sinusoidke od góry od prawej str przez te miejsca
i wybieramy teprzedziały z pod osi bo <0
odp; x(-∞, -2) U (x
2, x
1) i tyle ( w x
1 i x
2 ) wpisz to co wyszło
ale bez
przyblizeń ok

pozostałe zupełnie podobnie mysle,że daszjuz sobie radę