matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Sylwia:
HEEEELP
Różnica pól dwóch kwadratów jest równa 15, a różnica ich obwodów 12. Jakie są długości boków tych kwadratów?
21 mar 19:22
Ergo:
a
2
−b
2
=15 4a−4b=12
21 mar 19:47
Johny:
a
2
− b
2
=15 4a−4b=12 4a − 4b = 12 / 4 a − b = 3 / potęgujesz potem wyprowadzasz sobie na a bądź b, rozwiązujesz z drugim równaniem
21 mar 19:55