sabi: Mam jeszcze jedno zadanko. Proszę o pomoc w tym zadaniu

4 17 w liczniku tam jest 1 cała i 4/7
(0,3 :1,05 - 1,4* 1 7 + 1 : 1 16) :7 w następnym jest 1 cała i 17/16
-------------------------------------------=
1 3 * 0,25
5 w mianowniku jest 1 cała i 3/5
29 lis 11:00
Megi:
Hej

wydaje mi się,że tam powinnaś napisać 1 i 16/17 co


to bardzo ważne byś dobrze podała liczby ,
bo od tego zależy poprawny wynik ok
29 lis 12:41
sabi: megi jest ta jak napisałam ma byc 1 cała i 17/16
29 lis 13:42
sabi: Megi i wiesz jak to ma byc bo ja nie wiem. Pomożesz mi

plissss
29 lis 14:20
Miki:
To czemu nie napisano 2 i 1/16


za chwilkę Ci napiszę ok
29 lis 15:37
Megi:
29 lis 15:37
sabi: OK czekam
29 lis 17:36
Megi:
Sprawdź jeszcze raz czy wszystko dobrze napisałaś

bo dziwaczne ułamki wychodzą

ale moze tak być

tylko jak coś źle napisałas to szkoda mi czasu na takie proste przeliczonka
29 lis 17:42
Miki: Musiałas coś źle napisać , bo nie chce mi się wierzyć,że Pani podała taki przykład
z ztakim dziwacznym wynikiem

no ale skoro twierdzisz że tak

bo wynik wychodzi taki ,że nie wierzę,że dobrze przepisałaś
29 lis 18:17
sabi: dobrze napisałam ta jak ma byc
29 lis 22:15
sabi: Dawała pani ksero do domu z działaniami wiec ta jak jest napisane tak ja przepisałam bo
ja tez nie wiem jak ma być zrobione to zadanie. Możecie napisać jak wy to zrobiliście
29 lis 22:20
sabi: * - jest jako razy
29 lis 22:25
30 lis 12:09
Miki: Taaak!
30 lis 13:08
Miki:
(3/10 * 10/105 - 14/10 *11/7 +16/33) *1/7 --- to licznik
a mianownik 8/5*1/4= 5/2
w liczniku skracamy 10 i 3 z 105 w pierwszym
w drugim też po skróceniu otrzymasz 11/5
czyli
(1/35 - 11/5 +16/33)*1/7*5/2 bo mnożenie przez odwrotność 2/5
1 - 77 16
( ------------ + ----- ) *5/14 = - 76/35 *5/14 + 16/33* 5/14 =
35 33
- 38 40 - 38 * 33 40 * 7 -1254 +280
----------- + --------- = ------------ + ------------ = --------------- =
49 33 * 7 33* 49 33*49 1617
- 974
= ----------- jeżeli dobrze przepisane <mruga > to to już jest wynik

1617
30 lis 13:22
1 gru 12:47