matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Sylwia:
pomóżcie, bardzo proszę
W trapezie, którego podstawy mają długości a i b a miary kątów przy większej podstawie są równe 30 stopni i 45 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
21 mar 18:50
driver:
x
2
=(2h)
2
−h
2
=3h
2
⇒x=h
√
3
a−b
a=b+h+h
√
3
=b+h(1+
√
3
)⇒h(1+
√
3
)=a−b⇒h=
1+
√
3
P=(a+b)*h:2=........
21 mar 20:31