matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oo
basiaaa:
czwarty wyraz ciągu geometrycznego o dodatnich wyrazach jest o 25% wiekszy od wyrazu trzeciego.wobec tego iloraz tego ciagu jest równy
? i ma wyjść pięć czwartych
21 mar 18:16
kiełbasa:
a
4
=a
1
*q
3
a
3
=a
1
*q
2
a
4
=1,25*a
3
1,25a
3
=a
1
*q
3
a
3
=a
1
*q
2
1,25a
1
q
2
=a
1
q
3
1,25=q
5
=q
4
21 mar 18:19