poprosze o rozwiazanie
julka: przekątka czworokatna podzielila go na 2 rozne trojkaty. obwod piuerwszego wynosi35cm a
drugiego 41 cm.
ile wynosi dlugos przekatnej jezeli obwod tego czworokata wynosi 42cm
21 mar 18:02
julka: Niech ktoś pomoże
21 mar 18:05
kiełbasa: a,b,c,d−długości boków
e−przekątna
{a+b+e=35
{c+d+e=41
{a+b+c+d=42
{a+b=35−e
{c+d=41−e
{35−e+41−e=42
e=17
21 mar 18:07
kalafiorowa:

a+e+d=35
b+c+e=41
a+b+c+d=42
b+c=42−(a+d)
42−(a+d)=41−e ⇒ a+d=1+e
1+e+e=35
2e=34
e=17
21 mar 18:11
julka: Dziękuję ślicznie
21 mar 18:18