sabi: Znajdź liczbę, której 12,5% równa się wartości wyrażenia.
7
(0,4)-2-(0,75)-1+(5,6)0*---
12
--------------------------------------------=
(2)-3+(-8)-1*7+(0,5)2
----
(3)
28 lis 22:42
sabi: prosze o pomoc w tym zadaniu. pissssssss
28 lis 22:44
Megi:
Bardzo niewyraźnie napisałaś , tu każdy znak ma znaczenie

:
gdzie ta trójka

czy tylko pod 2
-3
28 lis 22:49
Megi:
Mam córke o imieniu Sabi :0 więc chciałabym b. Ci pomóc tylko napisz jaknajbardziej
poprawnie

ok

28 lis 22:51
sabi: w liczniku jest 2 a w mianowniku jest 3 i to w nawiasie a poza nawiasem ma być -3
28 lis 22:55
sabi: wiesz juz jak to ma byc

?
28 lis 22:57
sabi: Megi wiesz może jak ma być zrobione te zadanie
28 lis 23:09
Megi:
Już Ci pisze,ale jezeli masz cos źle napisaneto juz na Twoją odp

(2/5)
-2 - (3/4)
-1 + 1*7/12 25/4 - 3/4 + 7/12
--------------------------------------- = -------------------- =
1/24 - 1/8*7 + 1/4 1/24 - 7/8 +1/4
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika
w jednym 12 w drugim 24 bedziesz wiedzieć skad


75 - 16 +7 24
--------------- * --------------- tu ci napisałam mnożenie przez odwrotnośc
12 1 - 21 +6 zamiast dzielenia wiesz?/
66 24 - 66
------ * ------- = ----- tyle wyszło po skróceniu
12 - 14 7
teraz 12,5% =125/10 = 25/2
- 66/7 stanowi 25/2 %
x stanowi 100%
--------------------------------
- 66/7 *100 - 6600 2
x = -------------- = --------- * ---- = - 75 i 3/7
25/2 7 25
nie jestem tylko pewna czy to dobrze napisałaś )
28 lis 23:25
Lucyna-t: Cześc mam rozwiązanie=9, ale muszę to wpisac
28 lis 23:30
Lucyna-t: Megi ma błąd, bo 3/4 do potęgi -1 to nie 3/4
28 lis 23:32
Lucyna-t: Sorki, to błąd w zapisie-jest oky.Uznanko dla Megi
28 lis 23:38
Megi: Fakt

! powinno byc 4/3

ale dobrze że sprawdzacie
więc sie uczycie no nie

!
Myslałam ,że cos nie tak ,bo koślawa liczba wychodzi, ale pomyslałam,że cos źle napisałaś
SOrki
28 lis 23:42
sabi: Megi dzięki za pomoc w zadaniu

28 lis 23:45
Megi:
Lucy

u Bartka źle podałas rozwiazanie

28 lis 23:45
sabi: Megi a gdzie powinno być 4/3
28 lis 23:51
Megi:
Policzyłam Ci dobrze biorąc 4/3 tylko Ci źle wpisałam zaraz w tym drugim ułamku
tam gdzie napisałam - 3/4 napisz -4/3 ale liczone dla 4/3 czyli ok

jeżeli wszystko napisałas dobrze to tak ma być

28 lis 23:57
28 lis 23:58
29 lis 00:00
sabi: a to wiesz jak zrobic

1)sprawdzić czy liczba 21+22+.... 288 jest podzielna przez 5
29 lis 00:00
sabi: i to

bo tego to ja na prawde nie wiem jak je mam rozpisać
2) porównać liczby 22
33 i 33
22
29 lis 00:02
Megi:
29 lis 00:02
sabi: dobranoc

dzieki jeszcze raz



:
29 lis 00:03
Megi:
(2*11)
33 (3*11)
22
2
33 *11
33 3
22 *11
22
więc 11
33 > owiele od 11
22
czyli pierwsz > od drugiej
29 lis 00:10
Megi: Oczywiscie źle mi wybiło 11
33 > 11
22
29 lis 00:12
Megi:
zad. brzmiało czy 2
88 jest podzielne przez 5
2
1 =2 2
2=4 2
3=8 2
4 =16
2
5=32 2
6=64 2
7 = 128 2
8= 256
widać ,że cyfra jedności będzie 2 lub 4 lub 6 lub 8
a liczba podzielna przez 5 to taka , której cyfrą jedności jest 0 lub 5
czyli 2
88 nie jest podzielna przez 5

chyba o to Ci chodziło


mozna to jeszcze uzasadniac bardziej naukowo ,
ale Ty chyba jesteś w gimnazjum tak
29 lis 00:48
sabi: tak
29 lis 10:11
sabi: w tym zadaniu gdzie mam porównać liczby to mam tak napisac

(2*11)
33 (3*11)
22
2
33*11
33 3
22*11
22
więc 11
33 >od 11
22
a skad ci sie wzieło 11

jak tam jest 22
33 i 33
22
29 lis 10:26
sabi: juz wiem skąd sie wzieło 11

dzikei za pomoc w zadaniach jet=stes LAPTOP z maty

29 lis 10:40
kutas11: δΔΩ∞
9 paź 18:52