eee
Arek: Stosunek

masowy miedzi do tlenu w tlenku miedzi (II) wynosi 4 do 1 Oblicz mase miedzi
ktora przereaguje z tlenem tworzac 2,5g tlenku miedzi 2
21 mar 17:31
Cinu: x − masa miedzi
y − tlenek miedzi (II)
4x=y
dalej nie podpowiem bo nie lubie chemii
21 mar 17:39
Arek: proszę cie jak wiesz powiedz co mam czynić

dalej
21 mar 17:43
Cinu: przepraszam, zle podpowiedzialem

zle przeczytalem
21 mar 17:45
Arek: nie szkodzi ale pomóż zbłąkanej owieczce
21 mar 17:46
Arek: ?
21 mar 18:00
Mateusz: Najpierw reakcja
2Cu + O
2 →2CuO korzystam z prawa zachowania masy i prawa stałosci składu
I spsob moge ułozyc proporcje
128g Cu→160g CuO
xg→ 2,5g CuO
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 2g
II sposob z wykorzystaniem podanego stosunku masowego
4x + y = 2,5
4y + y = 2,5
5y = 2,5
y =0,5
skoro x = 4y czyli nasza szukana masa miedzi wynosi 4*0,5 = 2
21 mar 20:15