karola:
Bardzo prosze o pomoc..
Wykaż, że dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi równość S3n =3(S2n -Sn) , gdzie Sk odnacza sumę k początkowych wyrazów ciągu.
Suma szóstego i szestanstego wyrazu ciągu arytmetycznego an jest równa 5, a iloczyn wyrazu ósmego i dwunastego jest równy 3. Wyznacz wzór na wyraz ogólny ciągu an.
10 lut 21:45
Jakub:
Ze wozu na sumę masz
S
n = (a
1+a
n) / 2 = (a
1+a
1+(n-1)r) / 2
S
3n = ( a
1+a
3n ) / 2 = ( a
1+a
1+(3n-1)r ) / 2
Podobnie wyznacz S
2n.
Teraz wstaw to co wszystko do równania i sprawdź czy lewa strona równa się prawej.
Jeśli chodzi o następne zadanie to zrób to jak to
278
10 lut 22:54
karola:
dziękuję
11 lut 12:50