Prosze o wytlumaczenie
W trapezie ABCD ( AB||CD) dwusieczna kata wewnetrznego ABC jest prostopadla do ramienia AD
trapezu i ma z tym ramieniem punkt wspolny P. Punkt P dzieli ramie AD w stosunku 2 : 1, liczac
od wierzcholka A. Oblicz stosunek pol trojkata ABP do pola czworokata PBCD.
Nie widze podobienstwa trojkatow i nie wiem jak policzyc skale, czyli nie wiem jak rozwiazac
dalej to zadanie
| |EA| | |ED| | 4x | x | d | ||||||
Wobec tego mamy, że | = | ⇔ | = | ⇔d1= | .
| |||||
| d | d1 | d | d1 | 4 |
| 1 | ||
PABP= | d * 2x
| |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | d | |||||
PPBCD=PBPE−PDEC= | d*4x− | d1*x=2dx− | * | x=
| ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | 7 | |||
=2dx− | dx=1 | dx.
| ||
| 8 | 8 |
| PABP |
| 1 | |||||||||||||||||||
Stosunek szukanych pól: | = | = | =
| ||||||||||||||||||
| PPBCD |
|
|
| 8 | ||
= | . | |
| 15 |
| 8 | 7 | |||
z tym ze wynik jest | mi wychodzilo | Tobie widze jeszcze inaczej | ||
| 7 | 4 |
| 1 | ||
no jasne... przecież pole PBPE= | *d*2x=dx.
| |
| 2 |
Zwykła pomyłka...
| 78! | ||
Koxie wzór na pole kwadratu a2, chyba ze wolisz wersje dla Koxow to podaje 2: | { | |
| 73 |