sprawdź czy dobrze wyliczyłem
seba: Okrąg ma równanie (x+2)2+(y−3)2=4
Ile ma punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych.
Nie wiem czy dobrze wywnioskowałem że środek okręgu będzie w punkcie (−2,3) a że promień ma 4
jednostki to okrąg jest na tyle duży że zahaczy wszystkie 4 ośki układu.
Czy tak? Jeśli jest jakiś błąd to mnie popraw, proszę.
21 mar 16:57
Cinu:

(x−a)
2+(y−b)
2 = r
2
u Ciebie r
2 = 4, więc r=
√4
zahaczy o 1 "ośke"
21 mar 17:13
Cinu: o to chodziło?
21 mar 17:15
seba: yyy
to po kolei jak doszedłeś do tego
czyli dobrze obliczyłem środek okręgu tak?
21 mar 17:27
Cinu: z wzoru okregu jest napisane r
2 , więc musisz to spierwiastkować
21 mar 17:30
Cinu: abyli wyliczyc r
21 mar 17:31
seba: no właśnie skumałem, tak to jest jak na podwójnym gazie się jedzie przy matmie xD
czyli środek okręgu jest tak jak podałem (−2,3) i wyjdzie że promień jest 2 to w sumie jest tak
jak wyrysowałeś
dzięki
21 mar 17:33
Cinu: ja tam matme lubie, ale słaby jestem z niej
21 mar 17:36