elunia: dla jakich wartości paramteru m pierwiastki x1, x2, x3 równania x3-3x2-6x+m=0
spełniają warunki x2=x1*q, x3=x1*q2? Wyznacz te pierwiastki
28 lis 21:07
Megi: Nie bardzo rozumiem co oznacza q cz chodzi o iloraz ciagu geom.
bo równanie zwykle piszemy tak
ax
3 +bx
2 +cx +d=0
a w jakiej postaci Ty masz zapisane bo nie bardzo kojarzę o co biega OK

28 lis 22:15
Megi:
Wydaje mi się ,że należy wyjśc od wzorówViete'a dla tego równania
x1 + x2 +x3 = - b/a
x1x2 +x1x3 +x2x3 = c/a
x1*x2*x3 = - d/a
28 lis 22:31
b.: q chyba oznacza jakąś liczbę
a konkretnie q=x
2/x
1 (x
1 musi być ≠0, bo w przeciwnym razie x
1=x
2=x
3=0,
ale nasz wielomian to nie x
3 
)
chyba możesz użyć jednej z metod z poprzedniego postu
1. wstawiasz W(x
1)=0, wyliczasz m, wyliczasz pozostałe pierwiastki i patrzysz, czy są
tej postaci co trzeba
2. albo piszesz
W(x) = (x-x
1)(x-qx
1)(x-q
2x
1)
i patrzysz, dla jakiego m będą rozwiązania...
28 lis 22:35
b.: 3. albo wzory Viete'a, ale to jest równoważne sposobowi 2. (choć krótsze, no ale trzeba
znać wzory Viete'a)
28 lis 22:35
Megi:
Mam pytanie

"b"

czy dobrze myśle ,by wyjść w tym zad. od tych wzorów
czekam na potwierdzenie lub zaprzeczenie

28 lis 22:37
Megi:
To sie nazywa "łącze telepatyczne "

28 lis 22:38
b.: na początek na pewno dobrze -- ale w sumie nie wiem, bo nie liczyłem co wyjdzie...
trzeba by policzyć i zobaczyć

nawiasem mówiąc, te wzory dostaje się właśnie z porównania obu stron
równości:
a(x-x
1)(x-x
2)(x-x
3) = ax
3 + bx
2 + cx + d
i dlatego sposoby 2. i 3. to właściwie jeden sposób
28 lis 22:41
89: αβ
28 lis 23:04