matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
betii:
rozwiaz rownanie: log
4
(x+3) − log
4
(x−1)=2 − log
4
8
21 mar 16:23
krokus:
założenia: x+3 >0 i x −1 >0 => x > 1 log
4
16= 2
x+3
16
log
4
= log
4
x−1
8
x+3
= 2
x−1
x+3= 2x−2 => x = 5 −− jest rozwiązaniem , bo spełnia założenie spr: L= log
4
8 − log
4
4 = log
4
8
4
= log
4
2=
1
2
P= 2 − log
4
8= log
4
16−log
4
8= log
4
2 =
1
2
L=P
21 mar 16:42
betii:
dzieki
21 mar 16:43