Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku.
Nika: Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku. Suma ich miar jest równa 150 stopni.
Jaka jest miara kąta wpisanego ?
21 mar 16:16
Nika: Wyrażenie (2x+y)
2 −(x+y)(3x−2y)−3xy
Doprowadź to wyrażenie do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla x=−10 i
y=
13
W najprostszej postaci będzie tak −> x
2 + 3xy
3 a końcowy wynik to: 100
13
Sama to robie i mi nie wychodzi wiec prosze o pomoc w rozwiazaniu
21 mar 16:21
julka:

α−kąt środkowy
β−kąt wpisany
α=2β
α+2α=150stopni
3α=150stopni/3
α=50stopni
więc α=2*50=100stopni
β=50stopni
21 mar 19:08
dupa: lol
14 kwi 18:49
papiesz: jp2gmd
13 lis 13:42
norbert: jestem δrk∫em
13 lis 13:51