pomocy
Sylwia: Pomocy

Trójkąt prostokątny ABC, w którym przeciwprostokątna ma długość 4, przekształcono za pomocą
podobieństwa o skali k=2,5. Wyznacz długość promienia okręguopisanego na obrazie ΔABC w tym
przekształeceniu.
21 mar 16:15
Sylwia: wiem że odpowiedź to r=5, ale nie wiem jak obliczyć

więc proszę o pomoc
21 mar 16:16
Edek: po prostu wiadomo, że jeżeli mamy trójkąt prostokątny i okrąg opisany na nim wówczas promień
jest równy połowie przeciwprostokątnej
tutaj r=4:2=2
jeżeli przekształcamy za pomocą podobieństwa o skali k=2,5 to wystarczy tylko pomnożyć naszą
liczbę przez współczynnik skali
rs = 2*2,5 = 5
21 mar 16:38
Sylwia: Dziękuję

!
21 mar 16:42