pomocy
Karinka: W wycinek koła o promieniu 3dm wpisano okrąg o promieniu 1dm. Oblicz pole wycinka koła. Wynik
podaj z dokładnością do 10cm2
21 mar 15:48
Edek: Karinka chodzi ci o obszar wycinka koła bez tego "nowego" koła?
21 mar 16:09
Karinka: taaak
21 mar 16:11
Edek:

α = 30
o
| | πα | | 30oπ | | π | | 3π | |
P = |
| *r2 = |
| *32dm2 = |
| *9 dm2 = |
| dm2 = |
| | 360o | | 360o | | 12 | | 4 | |
jeżeli dokładność ma wynosić do 10 cm
2 to bez problemu możemy podłożyć π=3,14
P = 235,5 cm
2
21 mar 16:19
Karinka: Dziękuję ślicznie
21 mar 16:21
Edek: ach właśnie to jeszcze trzeba odjąć pole tego "nowego" koła:
Pk = π*r2 = π*1 dm2 = 100π cm2 = 314 cm2
czyli obszar bez tego "nowego" koła wynosi:
P − Pk = 235,5 cm2 − 314 cm2 → E...
czy to koło na pewno wpisano, a nie opisano ?
21 mar 16:24
Sylwia: no jest wpisano, sama tego zadania nie rozumiem.
A i podobno wynik powiniem być ok P=470cm
2 to ja juz naprawdę nie wiem...
21 mar 16:27
Karinka: taaak
21 mar 16:28
Edek: przepraszam, już wiem gdzie jest błąd wziąłem samo α a powinienem 2α, bo to jest kąt rozwarty (
patrz. rysunek)
| | 60oπ | | 3π | | 300π | |
P = |
| *9 dm2 = |
| dm2 = |
| cm2 = 471 cm2 |
| | 360o | | 2 | | 2 | |
no i teraz pasi
21 mar 16:33
Karinka: oo super

Dziękuję Ci bardzo
21 mar 16:34