promien okregu wpisanego w trójkąt
Sebastian: Promień okręgu wpisanego na trójkącie o bokach długości 3cm, 4cm i 5 cm wynosi:
A.2,5 CM
B.3CM
C.4CM
D.5CM
PROSZĘ NIECH KTOŚ POKAŻE MI JAK TO OBLICZYĆ


21 mar 15:39
kiełbasa: można z pól:
okręgu wpisanego w trójkąt:
| 1 | |
| I(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)I=p*r gdzie p to połowa obwodu trójkąta |
| 2 | |
okręgu opisanego na trójkącie:
| 1 | | abc | |
| I(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)I= |
| |
| 2 | | 4R | |
21 mar 15:43
Sebastian: mozna jakos prosciej bo nic nie rozumiem
21 mar 15:46
Lachu: mozna ten trojkat jest trojkatem prostokatynm...
21 mar 15:49
kiełbasa: sorry, nie doczytałam zadania. 3,4,5 to długości boków trójkąta prostokątnego, więc R− dłougość
promienia okręgu opisanego na trójkącie będzie równa połowie przeciwprostokątnej czyli R=2,5
(sporządź rysunek to zrozumiesz)
21 mar 15:51
Lachu:

chyba jest taka zaleznosc..
21 mar 15:54
Lachu: Ty sie przygotowywujesz do matury roz?
21 mar 15:55
Ola: Tak, a dlczego pytasz?
21 mar 16:12
Sebastian: Chyba to pytanie bylo do mnie...

tak przygotowuje sie, a czemu mnie pytasz?
21 mar 16:16