matematykaszkolna.pl
eter: rozwiąż równanie x3-(a2-a+7)x-(3a2-3a-6)=0 jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba -1
28 lis 20:09
Megi: jeżeli - 1 jest piwrw. to W(-1)=0 czyli -1 +a-a+7 -3a2 +3a +6+0 -2a2 +2a +12=0 czyli a2 - a - 6=0 Δ=25 Δ =5 a1 = 3 a2 = -2 teraz po podst. za a=3 otrzymasz x3-13x -12=0 x3- x - 12x - 12=0 x(x2) - 12(x+1)= 0 x(x - 1)(x + 1) - 12(x+1)= 0 (x +1)(x2+x -12)=0 Δ= 49 Δ =7 x1 = 3 x2 = - 4 więc dla a= 3 rozwiązania są x= -1 x= 3 x= - 4 podobnie oblicz wstawiajac za a = - 2 OK!
28 lis 20:36
eter: oj dzięki... zrobiłam to zadanie bardziej skomplikowanym sposobem, tzn. 1. Z treści zadania wynika, że wielomian (zgodnie z tw- "wielomian stopnia n ma co najwyżej n różnych pierwiastków rzeczywistych) może mieć 2 lub 3 pierwiastki. a) rozpatrzyłam przypadek gdy ma 3 rozwiązania wtedy jego postać iloczynowa wygląda tak: (x-x1))(x-x2)(x-x{3)=0 przyrównałam ją do postaci ogólnej i otrzymałam: (x-x1))(x-x2)(x-x{3)=x3-(a2-a+7)x-(3a2-3a-6) x3+x2(1-x2-x1))+x(-x2-x1+x1x2)+x1x{2=x3-(a2-a+7)x-(3a2-3a-6) jeżeli wielomiany są sobie równe to współczynniki przy odpowiednich potęgach są równe, zatem porównałam je i otrzymałam układ trzech równań z trzema niewiadomymi. Po rozwiązaniu okazało się, że a1=3 a a2=-2 podstawiłam i otrzymałam te same rozwiązania co Ty (wstawiłam na forum, bo pomyliłam się w ostatniej linijce obliczeń i mi nie wychodziło poprawnieemotikonka, b) analogicznie rozpatrzyłam przypadek gdy równanie ma 2 pierwiastki, przyrównałam postać iloczynową i ogólną, porówanałam współczynniki, ale przy x3 wyszło mi, ze 0=1 a to jest sprzeczność... moje pytanie brzmi: czy taki sposób rozwiązania jest poprawny? czy mogę zakładać że równanie to ma dwa lub trzy rozwiązania i po kolei rozpatrywać? moje pytanie brzmi
28 lis 21:01
b.: wielomian stopnia 3 ma albo 3 pierwiastki rzeczywiste (licząc krotności), albo jeden, nie może mieć 2 czyli postacie możliwe są takie: (x-x1) (x-x2) (x-x3) a właściwie (x+1) (x-x2) (x-x3), no bo -1 jest pierwiastkiem i druga: (x+1)(x2+px+q) gdzie p2-4q<0 (czyli to równanie kwadratowe nie ma rozwiązań) Twoja metoda jest dobra, choć należałoby jeszcze sprawdzić ten drugi przypadek (może w ogóle nie ma rozwiązań poza -1?)
28 lis 21:19
b.: w tym drugim dostaniemy p+1 = 0, czyli p=-1, q+p = -(a2-a+7); q = -(3a2-3a-6) no i trzeba by zobaczyć, co z tego wyjdzie (pewnie sprzeczność emotikonka )
28 lis 21:21
Megi: Pytanie do Pana "b" czy mój sposób podanie rozwiazania nie jest dobryemotikonka ja uważam ,że w tym przypadku kiedy x = -1 to jest to sposób prostszy emotikonka
28 lis 21:47
eter: sposób jest z pewnością łatwiejszy... aha i jest jedna sprawa... odpowiedź ma wyglądać tak: x= -1 x= -3 x= 4. Tobie wyszły inne znaki( x=-1 x= 3 x=- 4), mi również. Spróbujmy przemyśleć dlaczego, ja rozwiązałam dwa razy i za każdym razem wychodziło błędnie...
28 lis 22:01
Megi: Mój sposób rozwiazania njaprostszy na świećie emotikonkaemotikonka po co komplikować sobie życieemotikonka tu masz sprawe ułatwioną , bo masz pierwiastek x = -1 współczynniki p i q wtedy gdybyś nie miała żadnego podanego pierwiastka emotikonka Zad. z matematyki powinno się rozwiazywac najprostszą drogą emotikonkaemotikonka! To jest dobrze rozwiazane zapewniam Cie na 100%%%%%% emotikonka
28 lis 22:02
Megi: policz W(4) i W( -4) ma dac zero emotikonka! może w odp jest błąd bo to się często zdarza emotikonka
28 lis 22:04
Megi: Sprawdziłam w(-4) i nie wyszło zero wiec jeszcze raz przejrzałam emotikonka Jest bład wiec równanie x2 -x -12 = 0 Δ =49 Δ = 7 x1 = (1 +7)/2 = 4 x2 = - 3 przeoczyłam minus przy x i Ty pewnie też emotikonkaemotikonka terraz okemotikonka! soryyy ale oczoplasu mozna dostać emotikonka
28 lis 22:24
Megi: Czyli dla drugiego a policz podobnie emotikonka
28 lis 22:25
b.: Megi: Twoje rozwiązanie jest ok (nie wiem jak rachunki, ale metoda tak), i jest prostsze -- ale eter pytała, czy jej bardziej skomplikowany sposób jest poprawny. I właściwie też jest, choć pozostaje jeszcze ten przypadek o którym pisałem poprzednio.
28 lis 22:29
Megi: OK, bo juz myslałam ,że coś ze mną nie takemotikonka pomyslałam,że zmęczenie "materiału" Bardzo mnie wciągnął ten portal emotikonka i moze za dużo czasu tu spędzam ,a zmęczenie robi swoje pozdrawiamemotikonka
28 lis 22:35
b.: pozdrawiam również emotikonka
28 lis 22:37
eter: Megi, serdecznie dziękuję Ci za Twój sposób, wiem, że jest najłatwiejszy, ale podałam swój, bo własnie taki mi przyszedł do głowy jako pierwszy. b mam pytanie dot. krotności pierwiastków (napisałeś/łaś "wielomian stopnia 3 ma albo 3 pierwiastki rzeczywiste (licząc krotności), albo jeden, nie może mieć 2"). mam matme rozszerzoną i ją lubię, ale krotności potraktowaliśmy trochę powierzchownie jak na razie. Czy to oznacza, zgodnie z tym w nawiasie, że pierwiastki nieparzystego stopnia mogą mieć tylko nieparzystą ilość pierwiastków? Czy jest na to jakieś twierdzenie/dowód/uzasadnienie cokolwiek?
29 lis 14:17
Miki: Wiesz z pewnością ,że równanie st. n może mieć co najwyżej n rozwiązań tzn najwyżej n lub mniej to chyba jasne no nieemotikonka Ciesze się,że lubisz matmę emotikonka Często tak jest,że jak sie dużo wie to proste zad. sprowadza sie do niepotrzebnych utrudnień no nieemotikonka ale to nic złego emotikonka wyrabia się przez to logiczne myslenieemotikonka Powodzenia dasz radę emotikonka
29 lis 15:00
eter: no rozumiem, że może mieć mniej, to jest logiczne, dlatego też rozpatryjąć przypadki w równaniu stopnia trzeciego wzięłam pod uwagę, że może mieć on trzy, dwa lub jedno rozwiązanie, ale potem "b" mi napisał, że w równaniu trzeciego stopnia nigdy nie będzie dwóch pierwiastków, są tylko możliwości: trzy albo jeden, co wynika wg niego z krotności... więc poprosiłam o dokładniejsze uzasadnienie czemu dwa być nie mogą?
29 lis 15:08
Megi: bo prosty przykład x3+8=0 masztylko jeden x = - 2 bo z róznicy szescianów wyrażenie kw.już nia ma pierwiastków OK? więc jeżeli ma dwa to już i ma trzy a jeżeli ma jeden to nie może mieć trzech OKemotikonkaemotikonka
29 lis 15:54
b.: no bo jeśli W(x) ma dwa pierwiastki, powiedzmy x1 i x2 (może być x1=x2 -- pierwiastek krotności 2), to W(x) dzieli się przez wielomian (x-x1)(x-x2), i iloraz jest wówczas stopnia 1 -- więc ma pierwiastek emotikonka czyli w sumie są 3 pierwiastki x0 nazywa się pierwiastkiem stopnia k wielomianu W(x), jeżeli W(x) dzieli się przez (x-x0)k oraz W(x) NIE dzieli się przez (x-x0)k+1 (ta druga część chyba jest nie w każdej definicji krotności -- może chyba zależeć np. od podręcznika emotikonka )
29 lis 23:09
Pateycjaaa: x−x 12 ≤0
5 paź 16:46