Megi: Lola SSS

!

tu podobnie
x = 3 - my wstawiamy do drugiego za x Ok

m(3 - my) +4y = 2m
3m -m
2y +4y = 2m
y( 4 -m
2) = 2m - 3m
y(4 - m
2)= - m
- m - m m
2
y= ---------- to x = 3 - m*--------- = 3 + -------
4 - m
2 4 - m
2 4 - m
2
teraz pytamy kiedy sprzeczny a no wtedy gdy
w mianowniku wyjdzie zero

a kiedy wyjdzie

gdy m= 2 lub m - 2 tak

czy wyjdzie jednocześnie zero w liczniku i mianowniku

no

nie


bo jak wyjdzie w mianowniku dla np m = 2
to wtedy w liczniku będzie w y -2 a w x 4 Tak

wniosek : razem zero nie wyjdzie i wlicz. i w mian.
czyli układ nie może być nieoznacz. więc
dla m ≠ 2 i m≠ - 2 ma jedno rozw. czyli jest oznaczony
ostatecznie podasz odp; układ sprzeczny gdy m = 2 lub m = - 2
oznaczony gdy m≠2 i m≠ - 2
nigdy nie będzie nieoznaczony ok

Ufffffff

zrozumiałaś
