Mam wielką prośbę, czy ktoś pomógłby mi w takim zadaniu? Bardzo mi zależy.
Bok kwadratu BCDE ma długość 6, a przekątna prostokąta ACDF ma długość 10. Oblicz promień
okręgu, którego łukiem jest łuk BE.
!
Srodek okręgu leży na przecięciu przekątnych prostokąta ACDF
długość CF=10
Odcinek |OG| to promień tego okręgu
Z Δ OFG oblicz za pomocą pitagorasa długość odcinka |OG|
to będzie promień
| 1 | ||
Dzięki ak1 za pomoc, ale wynik ma być r = 3 | . | |
| 4 |
Ok. Już dzięki Ci. Wpadłam na taki pomysł:
(r−2)2 + 32 = r2
r2 − 4r +4 +9 = r2
4r = 13
| 13 | 1 | |||
r= | = 3 | |||
| 4 | 4 |