domi: 5-2x pod kreską ułamkową x+4 jest≥-3 wychodzi mi że x1=-17 a x2=-4
28 lis 18:33
Bela:
Dobrze!1 ale to są dopiero miejsca zerowe
gdybyś miał równanie do rozwiązania to juz by to była odp OK

skoro to nierówność więc z rozkładu naczynniki
(x+4)(x+17) ≥ 0 <=> x ∈( -∞, -17> U <-4, ∞) to tyle
28 lis 18:46
domi: chciałabym prosić o pomoc jeszcze w obliczeniu 10 początkowych wyrazów ciągu
geometrycznego mając dane : a1 +a3 =15 i a5=48 tego nie potrafię obliczyć
28 lis 18:57
domi: mam jeszcze problem z ciągiem geometrycznym i wcale nie rozumie muszę obliczyć sumę 10
początkowych wyrazów ciągu mając dane a1+a3=15 i a5=48
28 lis 19:06
Bela: Moment już Ci napisałam i nieposzł tylko miśię skasowało

28 lis 19:12
domi: jestem cierpliwa
28 lis 19:16
Bela:
wiec a
3 = a
1*q
2 a
5 = a
1*q
4
wstawiamy
a
1 +a
1q
2 = 15
a
1q
4 = 48 i tylko rozwiazac układ z a
1 i q dasz radę

jak nie to pisz ale napewno poradzisz sobie
wylicz a
1 = 48/q
4 wstaw do pierwszego
48/q
4 +48/q
2 =15 / . q
4
48 +48q
2 - 15 q
4 =0
5q
4 - 16 q
2 - 16 = 0
podst. q
4= t
2 q
2 = t
5t
2 -16t -16 = 0 a tu juz delta itd
28 lis 19:18
domi: powrót do szkoły sprawia mi dużo przyjemności ale mam luki a mam zaraz półmetek
28 lis 19:22
Bela:
Δ=576
√Δ = 24 t
1= 4 t
2 = -4/5
q
2 = 4 lub q
2 = -4/5 -- sprzeczne
q= 2 lub q = - 2
to a
1=3 lub a
1=3
spr. a
1= 3 a
3= 12 a
5= 3*16= 48
3 +12 = 15
czyli OK
28 lis 19:25
Bela:
Tak bywa

ale skoro to przyjemność to jest OK


powodzenia w szkole i miłego półmetka
28 lis 19:26
domi: jest mi głupio ale nic z tego nie rozumie
28 lis 19:31
Bela: No tak sie rozwiazuje równania dwukwadratowe
28 lis 19:33
domi: muszę nad tym posiedzieć brrrr dziękuje za pomoc
28 lis 19:43