Wyznacz rownanie prostej k
Ula: Punkty A(−4,2) oraz B(2,6) sa symetryczne wzgledem prostej k. Wyznacz rownanie prostej k.
21 mar 14:26
Matmajestdebest: A masz gdzieś odpowiedź? Bo nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry
21 mar 14:32
Lachu: musisz napisac prosta przechodzaca przez pkt AB nastepenie srodek odcinka A i B niech tym
punktem bedzie Z. Po tym nalezy ulozyc rownanie prostej prostopadlej do AB przechodzaca przez
Z
21 mar 14:34
Ula: no wlasnie nie mam bo to zadanie otwarte. jak bym miala odp to bym sama kombinowala
21 mar 14:34
Cinu: Lab ⊥ Sab w skrócie
a1 * a2 = −1
następnie podlozyc Sab do równania
y=a2 *x + b
21 mar 14:39
Bogdan:

C = (−1, 4)
| | 4 | | 2 | |
prosta k: y = a1x + b1, a1 = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
| | 3 | |
prosta m: y = a2x + b2, m⊥k ⇒ a2 = − |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 5 | |
m: y = − |
| (x +1) + 4 ⇒ y = − |
| x + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 mar 14:55
Magda: wielkie dzieki
21 mar 15:03