Znajdź równania stycznych do okręgu.
Marcin: Witam, mam problem z tym oto zadaniem:
Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu x
2+y
2=4, przechodzących przez punkt P(4,−2)
Z wyznaczeniem pierwszej stycznej nie mam problemu, bo jest ona równoległa do osi OX. Natomiast
nie wiem jak wyliczyć tą drugą. Próbowałem z równą odległością między środkiem okręgu a obiema
stycznymi, jednak nie wychodziło mi poprawnie. Dodam, iż wyniki są równe:
s
1: y=−2
s
2: 4x+3y−10=0
Pozdrawiam, i bardzo proszę o pomoc
Godzio:
y = ax +b
−2 = 4a + b
b = −2 − 4a
y = ax − 2 − 4a
x
2 + y
2 = 4
x
2 + (ax − 2 − 4a)
2 = 4
x
2 + a
2x
2 −2ax(2+4a) + 4 + 16a + 16a
2 = 4
x
2 + a
2x
2 − 4ax − 8a
2x + 4 + 16a + 16a
2 = 4
x
2(1+a
2) + x(−4a−8a
2) + 16a + 16a
2 = 0
żeby prosta była styczna Δ = 0
(4a+8a
2)
2 − 4(1+a
2)(16a
2+16a) = 0
16a
2 + 64a
3 + 64a
4 − 4(16a
2 + 16a + 16a
4 + 16a
3) = 0
16a
2 + 64a
3 + 64a
4 − 64a
2 − 64a − 64a
4 − 64a
3 = 0
16a
2 − 64a
2 − 64a = 0
48a
2 + 64a = 0
3a
2 + 4a = 0
a(3a + 4) = 0
jedna prosta ma rownanie
y = b a druga
y = ax+b
a = 0 b = −2
y = −2
v
3y = −4x +10
4a +3y − 10 = 0
krokus:
2 ) sposób:
x
2+y
2=4 S(0,0) r= 2
styczna; y= ax+b i P( 4,−2) => b = −4a−2
styczna: y= ax −4a−2 => ax −y −4a−2=0
odległość S od stycznej: d =r=2
| | I 0*a−0*1 −4a−2I | |
d= |
| = 2
|
| | √a2+1 | |
I−4a−2I= 2
√a2+1 /
2
4( 2a+1)
2= 4(a
2+1) => 4a
2+4a+1= a
2+1 => 3a
2+4a=0=< x( 3x+4)=0
a=0 v a=
−43
to: b= −2 v b=
163−
63=
103
styczne mają równania:
y= −2 i y= −
43x+
103 =>
4x +3y+10=0