anka: Muszę obliczyc kąty w narysowanym trapezie. Dane są długości ramion bocznych tj.5 i 6
oraz wysokość 4. Jedno z ramion razem z wysokością tworzą trójkąt pitegorejski to widze
ale co dalej...? nie mam pojęcia

prosze o pomoc. Dzia
28 lis 17:59
Megi:
No proste jak widzisztrójkaty to już dobrze
α --- kąt w tym gdzie ramię 5 β -- kat w tym gdzie ramie 6
h = 4 i w jednym i w dugim
tutaj sinα= 4/5 a tu sinβ = 4/6
sinα = 0,8 sinβ ≈ 0,6666
odczytasz z tablic dla sin wartości katów
α = 53o β≈ 42o
kąty rozwarte to
180o - 53o =127o 180o - 42o = 138o
więc katy przy ramieniu 5 to 53o i 127o
a przy ramieniu 6 to 42o i 138o
28 lis 18:13
anka: Super bardzo dziękuję
28 lis 18:18