ważne
gimigis: hej mam parę pytań związanych z funkcjami logarytmicznymi:
1. mam takie zadanko: f(x) = log
0,1 (x
2 − 1) i muszę wyznaczyć dziedzinę i mi nie wychodzi
(x
2−1) > 0
(x−1)(x+1)>0
x>−1 v x>1
i według mnie powinno być:
x∊(1,
∞) a w odpowiedzi jest, że D = (−
∞,−1) u (1,
∞) Dlaczego

2. kolejne zadanie:
f(x) = log
2 [x−1] klamerki to wartość bezwzględna

i mam określić przedziały monotoniczności,narysowałam tą funkcję,chciałam określić te
przedziały a w książce jest, że funkcja rośnie (1,
∞) a maleje (−
∞,1),skąd ta jedynka

3. i chciałam jeszcze zapytać,czyja jak mam wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości i mam na
przykład taką funkcję:f(x) = log
3(x+3) −1 to dziedzina będzie (−3,
∞) a zbiór wartości
(−1,
∞)
21 mar 14:12
Lachu:

podpowiem Ci w zadaniu pierwszym ze tak sie nie rozwiazuje z tego (x−1)(x+1)>0 malujesz funkcje
cyzli jest wieksza od (−
∞; −1)U(1;+
∞)
21 mar 14:18
gimigis: nie rozumiem... dlaczego nie mogę zrobić tak jak napisałam
21 mar 14:47
21 mar 14:51
Godzio: to jest wzór skróconego mnożenia albo można też tak ale tu sie czesciej bledy robi
x2 > 1
x > 1 v x < −1
x∊(−∞, −1)U(1,∞)
21 mar 14:51
godzio pomożesz?: nio ja właśnie zastosowałam wzrór skróconego mnożenia...ale inaczej mi wyszło
21 mar 14:52
godzio pomożesz?: jesteś
21 mar 15:03
Godzio: (x−1)(x+1) > 0
zaznaczasz miejsca zerowe i sprawdzasz dla jakich x funkcja jest wieksza od zera
21 mar 15:14
godzio pomożesz?: miejsce zerowe wychodzi x = −√2 i x = √2...powiedz mi co zrobiłam źle w tym moim zapisie
21 mar 15:17
Godzio: 1 i −1

a nie
√2
21 mar 15:29
godzio pomożesz?: nie

ma być
√2,tak mi wyszło i taka jest odpowiedź w książce
21 mar 15:31
Godzio: ale o którym my mówimy

?
21 mar 15:39
Nikka: Zad. 1 − liczba logarytmowana to funkcja kwadratowa, rozwiązując nierówność kwadratową szukamy
pierwiastków (tu łatwo się odczytuje bo jest zapisana w postaci czynnikowej) i rysujemy wykres
paraboli a następnie sprawdzamy gdzie przyjmuje wartości dodatnie − ramiona są skierowane do
góry, 1.−1 to pierwiastki, więc rozwiązaniem jest suma przedziałów x∊(−∞,−1)∪(1,∞).
21 mar 15:39
godzio pomożesz?: o zadaniu pierwszym,widzisz go?

mi cały czas tylko chodzi o tą dziedzinę
21 mar 15:40
Godzio:
(x2−1) > 0
(x−1)(x+1)>0
x<−1 v x>1
21 mar 15:43
godzio pomożesz?: dlaczego
21 mar 15:45
Godzio: tak to juz jest

x
2 > 1 /
√
|x| > 1
x>1 v x<−1 tak sie rozwiazuje
21 mar 15:46
Nikka: sama napisałaś, że odp. w zad. 1 to (−
∞, −1)∪(1,
∞) i nie wiesz dlaczego, to może się zdecyduj
jaka w końcu jest ta odpowiedź

? albo sprawdź wzór funkcji ...
21 mar 15:47
godzio pomożesz?: odpowiedź jest taka jak napisałam,na nic nie muszę się decydować, nie rozumiem tej pierwszej
części odpowiedzi (−
∞,−1)
możesz mi odpowiedzieć Godzio na 3 pytanie
21 mar 15:50
godzio pomożesz?: ale miejsce zerowe dobrze mi wyszło w tym pierwszym
21 mar 15:55
Godzio: ja juz nie mam pojecia o co chodzi
21 mar 15:56
godzio pomożesz?: poczekaj...musimy to uporządkować

cały czas mówiliśmy o zadaniu pierwszym. Miejsce zerowe
wyznaczyłam bez problemu wyszło mi
√2 lub −
√2. Nie rozumiałam tylko dziedziny,ale mniejsza
o to już

Teraz pytam się o zadanie 3
21 mar 15:59
Nikka: y = x2 −1 = (x−1)(x+1) − funkcja kwadratowa − rysujemy wykres paraboli , a=1>0 − ramiona
do góry, −1, 1 − miejsca zerowe
21 mar 16:01
godzio pomożesz?: to są logarytmy

miejsce zerowe ma być
√2 lub −
√2,tak mi wyszło i taka jest odpowiedź w
książce,nie wracajmy już do tych miejsc zerowych bo nie o to mi chodzi,napisałam już,że
miejsca wyznaczyłam bez problemu...
21 mar 16:04
Nikka: Wykres jest narysowany wyżej przez Lachu, D = (−∞, −1) ∪ (1,∞)
log0,1(x2−1) = 0
log0,1(x2−1) = log0,11
x2 − 1 = 1
x2 −2 = 0
x = √2 lub x = −√2
tylko jakie było polecenie − bo jeśli wyznaczyć tylko dziedzinę to po co liczyć miejsca zerowe
funkcji...
21 mar 16:06
godzio pomożesz?: chcieli miejsca i dziedzinę
21 mar 16:07
godzio pomożesz?: odpowiecie na pytanie 3
21 mar 16:11