Oblicz objętość bryły obrotowej powstałej w wyniku obrotu figur
Bardzo proszę o pomoc
Jan
Vs=TTr2 *5/3
Vs=125TT/3 i razy 2 bo są dwa
Vw=15TT*6
i ma wyjść 233,3TT
| TTr2*H | TTr2*H | |||
Vc= | + | + TTr2 * H | ||
| 3 | 3 |
| TT52*5 | TT52*5 | |||
Vc= | + | +TT52*6 | ||
| 3 | 3 |
| 125TT | ||
Vc= | +125TT + TT25 * 2 | |
| 3 |
| 125TT | ||
Vc= | + 175TT | |
| 3 |
| 125TT | 125TT*3 | |||
Vc= | + | |||
| 3 | 3 |
| 125TT | 525TT | |||
Vc= | + | |||
| 3 | 3 |
| 650TT | ||
Vc= | ||
| 3 |
jednak wynik jest inny niż w podręczniku
W podręczniku wynosi 233,(3)TT
czy ja coś źle robie czy to błąd w podręczniku?
Prosze o pomoc
liczysz tak:
pole 2 stozkow
2v=2 *(1/3 * 52π)
2v=250/3 π
pole walca
V=52*6π
V=150
V+v=233 1/3 π
wyszlo ...
Ja też liczyłem tym sposobem i nie pomnożylem tego przez 3
wiec wziołem sie za trudniejszy
sposób :}
A jednak te łatwiejsze rozwiąznia są nieraz odpowiedzią trudnych zadań
Dzięki i pozdrawiam